Tuesday, April 26, 2011

Kutsub inimesi loobuma fantastikast ning igasugustest unenägudest. Soovitab pöörduda reaalsuse poole, sest see on meil siinsamas, käega katsutav. On asjatu otsida olematut, tuleb vaid vaadata ja tunda. Inimestel ei oleks vaja nii suurt tähelepanu pöörata võõramaistele asjadele( nt. rokoko, siidivill jne). See viib inimesed sõdadesse ning igasugustesse rahutustesse.

Kokkuvõtvalt võiks öelda, et Kivikase manifesti eesmärgiks oli muuta seniseid kirjanduslikke suundi. Ta lootis, et rohkem hakataks looma sellist loomingut, mis annaks lisaks meelelahutusele ka midagi muud, mis paneks inimesed mõtlema ning loetu üle arutama. See kõik võiks mõjutada ning suunata inimeste väärtushinnanguid ning tõekspidamisi. Fantastika asemel soovitas ta pöörduda rohkem realismi ning naturalismi poole. Mina arvan, et tema manifest võeti suhteliselt suure pahameelega vastu, sest põhimõtteliselt ta kritiseeris kõigi kirjanike senist elutööd. Kirjanikud olid küll pahased, kuid oma edaspidises loomingus võtsid Kivikase arvamust arvesse.

Kivikas lausub oma manifesti kaitseks, et tema eesmärgiks ei olnud neid kirjanikke kuidagi solvata või maha karjuda. Ta ainult arvustas ning kritiseeris tolleaegseid kirjanduslikke ideid. Võib öelda, et Kivikas tõi ennast meie rahva kirjanduse nimel ohvriks, ta võttis kõik süüdistused ning ebameeldivused enda kanda. Kuid seda kõike tegi ta uudsete kirjanduslike ideede nimel.

No comments:

Post a Comment